Ülkemizde denizci belgeleri profesyonel ve amatör belge olarak iki kategoriye ayrılır. Gezi ve spor amaçlı 2,5 metre ve 24 metre arasındaki tekneleri kullanabilmek için gerekli olan belgeye amatör denizci belgesi denilir. Bu belge ile motor beygir gücü 10 ve daha üzeri olan tekneler kullanılabilir. Ticari faaliyetler dışında geçerli olan bu belge kimlik niteliği de taşır. Amatör denizci belgesine tekne ehliyeti de denilir.
Günümüzde tekne kullanmak isteyen herkesin bu belgeyi alması zorunludur. Eskiden bu belgeyi almak için uygulama eğitimi gerekmiyordu. Ancak yeni düzenlemelerle uygulama eğitimi zorunlu hale gelmiştir. Belgeyi alabilmek için sadece eğitimin geçilmesi yeterli değildir. Çünkü eğitim sonrasında yapılacak sınavda da başarılı olması gerekir.
Amatör Denizci Belgesi Nasıl Alınır? Adım Adım Süreç
Amatör denizci belgesi almak için öncelikli ilgili makamların otorite açıklamalarını incelemek gerekir. Liman Başkanlığı bu konuda gerekli açıklamaları resmi web sitesinde yayınlar. İkinci adım olarak gerekli eğitimleri almak için kursa gidilmelidir. Kurs süresi bittiğinde ilgili kurumlarca düzenlenen sınava girilir. Sınavı başarıyla tamamlamak ikinci adımı atmayı sağlar.
Ayrıca belge başvurusu yapmak için sağlık raporu da alınmalıdır. Bu rapor standart sağlık raporlarından ayrı özel bir sağlık raporudur. Belli hastaneler denizci belgesi için gereken raporu hazırlar. Sınav sonuç belgesi ve rapor tamamlandıktan sonra diğer evraklar hazırlanmalıdır. Web sitesi üzerinden başvuru yapmak mümkündür. Gerekli evraklar ve harç bedellerinin ödendi makbuzu ile başvuru yapılabilir. Başvurudan sonra kurum değerlendirme yapar ve ortalama 20 iş günü içerisinde belgeyi size ulaştırır.
Amatör Denizci Belgesi İçin Gereken Eğitim ve Sınav Bilgileri
Liman Başkanlığı veya Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı olan Deniz ve İçsular Düzenleme Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen eğitimlere katılmak mümkündür. Ayrıca Amatör Denizci Eğitim Sistemi üzerinden de eğitimler tamamlanabilir. Bu eğitimleri teorik ve uygulamalı olacak şekilde iki ana bölüme ayrılmıştır. Aynı zamanda da teorik ve uygulamalı tüm eğitimlere katılım zorunluluğu vardır.
Tüm eğitimler tamamlandıktan sonra eğitim boyunca öğretilen konulardan sınav yapılır. Sınava girmek için eğitimleri tamamlamış olmak gerekir. Çünkü sınavda başarılı olmanın yolu derslere tam katılım sağlamakla mümkün olabilir. Sınavlar ilkyardım, yangınla mücadele, teknik bilgiler gibi konulardan sorular içerir. Eğitimlerin amacı gemi adamı belgesi almak isteyen kişiyi denizcilik konusunda yetkin hale getirilmesidir.
Amatör Denizci Belgesi ile Kullanılabilecek Tekne Türleri
Tekne boyu 2,5 metreden küçük ve boyu 24 metreden büyük olmayan tekneler rahatlıkla amatör denizci belgesiyle kullanılabilir. Bu belge ile sadece özel tekne ruhsatnamesi olan tekneler kullanılabilir. Sportif ve gezi amaçlı kullanılan tekneler için amatör denizci belgesi ehliyet niteliği taşır. Amatör balıkçılık tekneleri bu belge işe kullanılabilir. Spor amaçlı kullanılan tekneler için de bu belge geçerlidir. Tekne boyutunun 24 metreyi geçmemesi gerekirken aynı zamanda 10 beygir gücündeki tekneler için bu ehliyet geçerlidir. Teknesi olup onunla geziye çıkmak isteyenler amatör denizci belgesi almak zorunda olduğunda günümüzde bu belgenin eğitimini ve sınavı oldukça fazla rağbet görür. Ancak unutulmamalıdır ki amatör denizci belgesi ticari amaçlı kullanılamaz. Tamamen kişisel kullanım içindir. Amatör denizci belgesi ile 24 metreden küçük tekneleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Avantajlı yat kiralama fiyatları ile tekne kullanma zevkini yaşamak için amatör denizci belgesi alabilirsiniz. Eğer amatör denizci belgeniz varsa da sitemizde tercihlerinize uygun kiralık tekne seçeneklerine bakabilirsiniz.
Amatör Denizci Belgesi Yenileme: Gerekli Evraklar ve Şartlar
Liman Başkanlığı tarafından yapılan yenileme işlemlerinde bazı belgeler gereklidir. Eski amatör denizci belgesinin orijinali, dilekçe, fotoğraf, işlem ücreti ödendi belgesi gibi evraklarla yenileme işleminde başvurmak mümkündür. Yenileme nedenini belirten dilekçenin düzgün yazılması gerekir. Geçerlilik süresi dolması nedeniyle yenileme başvurusu yapılabilir. Yenileme için verilen evraklarda dilekçe oldukça önemlidir. Dilekçenin belli bir formatta hazırlanması gerekir. Yenileme işlemleri için yılın her döneminde başvuru yapılabilir. Liman Başkanlığı web sitesi üzerinden yenileme başvurusu yapabilirsiniz.
Amatör Denizcilik Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Amatör denizcilik hakkında en sık sorulan sorular tekne kullanımı ile ilgili sorulardır. Amatör denizci belgesi almadan tekne kullanılıp kullanılamayacağı merak edilir. Motor gücü 10 beygir altındaki tekneler için belge gerekmez. Ancak motor gücü 10 beygir ve üzerindeki tüm tekneler için belge almak zorunludur. Kürek ve yelken sporu tekneleri için amatör denizci belgesine gerek yoktur. Amatör denizcilikte merak edilen sorulardan biri de balıkçılık için tekne kullanırken belgeye gerek olup olmadığıdır. Amatör balıkçılık da yapsanız 10 beygir üzerinde tekne kullanırken ehliyetiniz olmalıdır.
Amatör Denizci Belgesi Almak İçin Ne Gerekiyor?
Amatör denizci belgesi almak için öncelikle ilgili kurumların düzenlediği eğitimlere katılmak gerekir. Bu eğitimler yüz yüze verildiği gibi online olarak da verilir. Eğitim süreçleri tamamlandıktan sonra sınav yapılır. Sınavda başarılı olanlara geçti belgesi verilir. Amatör denizci belgesini alabilmek için sağlık konusunda aranan bazı şartlar vardır. Belli hastalıklara sahip olmak belge almayı engelleyebilir. Bu nedenle sağlık raporu istenir. Sağlık raporu onayı ve sınav geçme belgesi en temel belgelerdir. Bu belgelerle birlikte istenen evraklar tamamlanarak belge başvurusu yapılabilir. Belge almak için belirlenen harçları da ödemek gerekir.
Amatör Denizci Belgesi Sınavı Zor mu?
Amatör denizci belgesi sınavı zor bir sınav sayılmaz. Eğitimlere katılım sağlayarak ve derslere dikkat ederek sınavı kolaylıkla geçebilirsiniz. Eğitimlerde sınavda çıkacak soruların konuları anlatılır. Temel bilgiler üzerinden ilerlenir ve uzmanlık bilgileri aranmaz. Temel olarak denizcilikte öne çıkan konular derslerde işlenir. Eğitim boyunca derslere odaklanarak sınavı başarıyla geçmek kolaylaşır. Amatör denizci belgesi sınavı tamamen verilen eğitimdeki konulara göre hazırlanır. Sürpriz olmayacağından sınavı geçmek kolaydır. Eğitime düzenli katılıp dersleri dinleyen ve sorulara çalışan herkes sınavı kolaylıkla geçebilir.
Amatör Denizci Belgesi ile Hangi Tekneler Kullanılabilir?
Amatör denizci belgesi ile 10 beygir gücünde ve üzerinde tekneler kullanılabilir. 24 metreden büyük tekneler bu belgeyle kullanılmaz. Spor amaçlı, gezi amaçlı kullanılan tekneler için bu ehliyet geçerlidir. Bu belgeyle sadece özel ruhsatlı tekneler kullanılabilir. Ticari amaçlı kullanılan tekneler için bu belge geçerli değildir. 24 metreden küçük tekneler için bu belge ehliyet olarak kullanılır. Tekneyle gezmek isteyenler bu ehliyetle istedikleri yerlere gidebilirler. Amatör balıkçılar da bu ehliyetle tekneden balık tutabilirler. Motoryat kiralama fırsatları ile keyifli tekne kullanma olanaklarından yararlanabilirsiniz. Sitemizde yer alan farklı kiralık tekne çeşitlerini keşfederek amatör denizcilik maceraları yaşayabilirsiniz.
Amatör Denizci Belgesi Fiyatları Ne Kadar?
Amatör denizci belgesi almak için belli harç bedelleri ödemek gerekir. Bu bedeller her yıl ilgili kurumlarca belirlenir. Bununla birlikte kurs ve sağlık raporu için de ücret ödenebilir. Harç ücretleri yüksek değildir. Belge ücretleri 300-400 TL civarında olabilir. Resmi kurumlar uygulama eğitimi için ücret talep etmeyebilir. Resmi kurumların düzenlediği kurslar ücretsizdir. Özel kurslar ücret talep eder.
Amatör Denizci Belgesi Fiyatları
Amatör denizci belgesi fiyatları her yıl resmi kurumlar tarafından belirlenir. Türkiye Denizcilik Zirvesinde açıklanan fiyatlara göre katılımcılardan 1000 TL'lik uygulama eğitim ücreti alınmaz. Sadece 381 TL belge ücreti alınır. Amatör denizciler için sunulan avantajlı fırsatlardan yararlanarak ekonomik şekilde belge alma fırsatı yakalayabilirsiniz. Kursa gidecekseniz öncelikle resmi kurumların kurslarına bakmalısınız. Böylece ücret ödemeden kursunuzu tamamlayabilir, sınava girerek belgenizi almak için ilk adımı atabilirsiniz.
Amatör Denizci Belgesi Kaç Yılda Bir Yenilenir?
Amatör denizcilik belgelerinin kullanım süresi 5 yıldır. Belgeler beş yılda bir beş yıllık olarak yenilenmelidir. Amatör denizcilik belgesini yenilerken eski belgenizin orijinalinin elinizde olması gerekir. Yenileme işlemleri online olarak çok kolay şekilde yapılabilir.
Denizcilik Tutkusu: Amatör Denizci Belgesi ile Mavi Sulara Açılın
Denizcilik bambaşka bir maceralar dünyasının kapılarını aralar. Mavi sularda eşsiz bir deneyim yaşamak için siz de amatör denizci belgesi alabilirsiniz. Sitemizde yer alan gulet kiralama gibi imkanlardan yararlanarak denizcilik keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz. Amatör denizcilik belgeniz olduktan sonra istediğiniz model tekneyle denize açılabilir ve uçsuz bucaksız denizlerde sakinliğin ve huzurun keyfini çıkarabilirsiniz. Denizcilik bir tutkudur. Bu tutkuyu hayatınıza aldıktan sonra hayatınız daha kaliteli ve daha keyifli hale gelir. Amatör denizcilik belgesini kolaylıkla alarak bu benzersiz deneyim için ilk adımı atabilirsiniz.